Norrporten minskar sponsring

Uppdaterad
Publicerad

Förra året avslöjade SVTs Uppdrag granskning slöseriet i fastighetsbolaget Norrporten. Idag kan Mittnytt berätta att idrotten i Sundsvall tillhör dom som får vara med och betala notan när Norrporten nu skruvar åt kranarna.

Norrporten har beslutat dra ner på sitt sponsorkonto och minska idrottsponsringen i Sundsvall  med flera miljoner. Beslutet slår direkt mot idrottsföreningarna som vant sig vid ett generöst stöd från Norrporten.

– Föreningslivet kommer givetvis att få fortsatt stöd men vi drar ned på omfattningen och flyttar mer sponsorpengar till andra städer i landet där vi också har verksamhet, säger Norrportens kommunikationschef, Åsa Hansson till Mittnytt.

Norrporten

En fjärdel av pengarna

I siffror handlar det om en bantning av sponsorbudgeten från 12 miljoner 2012 till 8 miljoner 2013. Av de pengarna har ungefär hälften hamnat hamnat hos idrotten i Sundsvall men den andelen kommer att bantas till en fjärdedel.

Minskningarna genomförs konkret i samband med att Norrporten skriver om sina sponsoravtal.

– Vi har meddelat våra partners att det här kommer att ske och vi har mött viss förståelse från föreningslivet. När sponsringen genom den mediala uppmärksamheten förvandlades från goodwill till badwill var det självklart att agera från företagets sida

”Förklarligt inte försvarligt”

Idag, ett drygt år efter UGs granskning, anser Norrporten att delar av kritiken var befogad.

– Visst har delar av kritiken varit motiverad. Att hälften av företagets sponsorpengar gått till idrott i Sundsvall går möjligen att förklara eftersom vi har vårt huvudkontor och en stor del av fastighetsbeståndet i stan, men det är knappast försvarligt i längden med tanke på att vi är verksamma på ett tiotal orter i landet, säger Åsa Hansson.

Under det senaste året har Norrporten sett över sin sponsringspolicy. Pengarna ska fördelas mer rättvist över landet men också i högre utsträckning gå till annat än idrott, bland annat till kultur.

Vädjan om hjälp

Anders Jansson, klubbdirektör i Sundsvall Dragons, vill inte nämna några namn men han säger sig sakna en ledande kraft som träder in i tomrummet efter Norrporten.

– Sundsvall är en stark idrottsstad och jag är själv engagerad i en verksamhet som funnits i 20 år och som vill finnas i ytterligare 20 år, men såväl vi som idrotten i övrigt behöver ett starkt stöd från näringslivet. Vi behöver bra förutsättningar och långsiktighet. Idrotten som det ser ut idag klarar det inte på egen hand, säger Jansson.

Räddaren i nöden

För idrottslivet i Sundsvall är Norrportens nya riktlinjer kort sagt ett dystert besked. Det är sponsorpengarna som håller toppidrotten igång. Med vissa variationer mellan olika idrotter står sponsorerna för omkring två tredjedelar av intäkter, så också i Sundsvall.

Norrporten har traditionellt varit generös och fått rollen som ”räddaren i nöden” när det krisat. Den tidigare vdn Anders Wiklander har haft en särställning i det lokala idrottslivet men lämnade Norrporten i samband med UGs granskning och turbulensen förra året.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norrporten

Mer i ämnet