Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Nu har bygget av den nya konstgödselfabriken i Köpmanholmen startat. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Nu byggs gödselfabriken i Köpmanholmen

Uppdaterad
Publicerad

Trots att miljötillstånd saknas har bygget av en ny konstgödselfabrik dragit igång i Köpmanholmen. På måndagen togs ett första symboliskt spadtag och om mindre än ett år ska produktionen vara igång om allt går som det är tänkt.

I början av nästa år är det tänkt att Cinis fertilizer ska göra grönt konstgödsel och bordssalt av rester från massaindustrin. Men Mark- och miljödomstolen har ännu inte beviljat företagets ansökan om miljötillstånd, förhandlingar om det ska hållas i slutet av mars. Svaret från Cinis fertilizers vd, Jakob Liedberg på frågan om varför bygget startar innan det finns ett miljötillstånd blir lite svävande.

– Det är för att vi ska nå vår tidsplan. Vi har ju fått starttillstånd av kommunen och då såg vi ingen anledning till att vänta med markförberedande åtgärder. Mark- och miljödomstolen har annonserat att de ska förhandla den 28 mars men när vi tittar på tidplanen så ville vi komma igång. Men, ja, det är väl det jag kan säga att det inte är konstigare än så att den här prövningen ligger i mars.

Flera har sökt jobb

Det har höjts kritiska röster kring nybygget på den gamla industritomten i Köpmanholmen. Men det finns också de som spontant sökt arbete redan innan det finns några jobb att söka.

– Vi har ett trettiotal spontanansökningar från folk som söker arbete på den här platsen av personer som bor och verkar här. Jag känner inte igen mig i att det finns ett motstånd. Det är nog snarare tvärt om, att det finns ett stöd för en ny verksamhet här.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.