Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
”Vi får mer material att jobba med och kan bli effektivare helt enkelt”, säger Christian Hald, införandeansvarig på polisen i Västernorrland. Se och hör mer bland annat om integritetsfrågan här i videon. Foto: Abdullatif Haj Mohammad SVT

Nu införs kroppskameror – ska öka tryggheten för polisen och allmänheten

Uppdaterad
Publicerad

Nu får snart polisen i hela landet kroppskameror, det för att öka tryggheten för både polisen och allmänheten, och för att underlätta i utredningar.

Christian Hald vid polisen i Västernorrland berättar och visar hur det går till i videon här.

Den huvudsakliga anledningen till att införa kroppskameror är att polisens trygghet ska öka, vilket redan fått effekt i Stockholm där man redan testat det, enligt Christian Hald. Hoten och våldet mot poliser har minskat och poliserna har känt sig tryggare.

– Kroppskamerorna kan även användas i utredningar av brott, så att vi får mer material att jobba med och kan bli effektivare helt enkelt, säger Christian Hald som är införandeansvarig för reformen vid polisen i Västernorrland.

På prov i Stockholm

Tidigare har man haft kroppskameror på prov i både Stockholm och Skåne, men nu kör hela Sverige i gång samtidigt; de större orterna först, sedan kommer det finnas överallt efter nyår.

Hör Christian Hald på polisen berätta hur kroppskamerorna fungerar och varför de införs.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.