Foto: Örjan LeekVisa alla (2)
Visa alla (2)

Nu lämnar Ocean Gala Utansjö

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen kommer fartyget Ocean Gala att lämna hamnen i Utansjö, enligt Kjell Tandberg företrädare för Floating Accommodations.

I beställningen av lots till Sjöfartsverket så anges åländska Mariehamn som mål för resan, enligt uppgifter till SVT. Det omstridda lyxfartyget som var planerat som flyktingboende lämnar nu hamnen efter 5 månader.

– Om vi blir liggande längre i Utansjö så kommer vi att frysa inne när isen kommer. Och det är inget bra val när vi vet att Migrationsverket inte kommer att utnyttja fartyget, säger Kjell Tandberg.

Det finns planer på att köra charter till våren, men nästa destination för fartyget är oklar.

– Jag är inte den som bestämmer vilken hamn de lägger till vid. Men den går till en isfri hamn, säger Kjell Tandberg.

Ocean Gala lämnar Utansjö men tvisten med Migrationsverket fortsätter. Rederiet har stämt Migrationsverket på 250 miljoner för avtalsbrott.

– 250 miljoner är räknat fram till april, men kostnaden kan bli något högre. Vi har haft större omkostnader i Utansjö än vi kalkylerat med, säger Tandberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Asylbåtens krokiga färd

Mer i ämnet