Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Måltidschef Eva Nordberg i Sundsvalls kommun berättar hur man konkret jobbar med nudging i vardagen. Följ med in på Vallens skola i Kovland och se hur man gör där. Foto: Anna Beijron/SVT

Nudging ska få elever i Sundsvalls kommun att välja vegetariskt

Uppdaterad
Publicerad

Att ändra ett invant beteende kan vara svårt – nu använder Sundsvalls kommun metoden nudging för att få elever att göra bra matval i skolan.

– Vi var på en inspirationsföreläsning, det var där det började, berättar Eva Nordberg som är avdelningschef på kommunen.

Det handlar om att putta eleverna i för- och grundskola samt gymnasiet i en riktning mot mer grönt, vegetarisk och hållbart. Eller som det står i kommunens dokument ”Måltidskoncept”: ”Detta genom att förändra förutsättningarna så att det blir enkelt att göra bra val och agera på önskvärt vis. ”

Vegetariskt först blev fel

Men en sak de provat blev fel. I skolorna i Sundsvall serveras två rätter per dag, en vegetarisk. När man testade att skriva den vegetariska rätten först på menyn slog eleverna bakut. Trots att utbudet var detsamma.

Skolmat i Västernorrland

– Många trodde att vi bytt till helt vegetarisk kost när vi inte gjort det, så det fick vi ändra på. Det var man inte mogen för, säger Eva Nordberg.

Vad är nudging?

Nudging är ett begrepp för att förändra människors beteenden. Nudgeteorin lanserades 2008 av två amerikanska professorer, Richard Thaler och Cass Sunstein.

2017 fick Thaler Nobels ekonomipris för sin forskning kring hur bristande självkontroll och andra mänskliga tillkortakommanden påverkar ekonomiska beslut. Här svarar en expert på tre frågor om vad nudging är.

I videon berättar måltidschefen Eva Nordberg hur det fungerar med nudging i skolorna och vilka fallgropar som finns.

Hur kan man påverka matgästernas val?

Sundsvalls kommun listar en rad exempel för att påverka matgästerna att göra hållbara val.

  • Attraktivt upplägg.
  • Presentera vegetariska rätter först i menyer.
  • Skyltar med ”kockens val” eller ”smart val”.
  • Benämning och presentation som är tilltalande.
  • Provsmakningsskedar vid servering.
  • Smarta kombinationer så att gästen vågar prova nytt.
  • Servera smakprov av nya produkter.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet