Det är en stor utmaning för kommunernas skolkök när kostnaderna för livsmedel ökar.
– Vi ser över det som är dyrt att köpa in, säger Evonne Mattsson som är kostchef i Ånge kommun.
– Råvarupriserna har aldrig tidigare ökat så mycket som nu , säger Eva Nordberg avdelningschef för mat och måltider på Sundsvalls kommun.
Nytänk kring inköp och tillagning
Så hur påverkar de ökande matpriserna skolmaten? Vi har ställt frågan till ansvariga i de sju kommunerna i Västernorrland.
Alla svarar att det är en stor utmaning. Se svaren i faktarutan.
Minska på kött och svinn
– Kostnaderna har ökat men man har inte fått budgetökningar i samma omfattning, säger Elin Sandström på Livsmedelsverket.
– Man får se över menyerna, kanske ta bort en del av köttet som är ganska dyrt och ersätta med andra rätter och minska matsvinnet, fortsätter hon.
I videon berättar kostchefen i Ånge hur mycket ökade anslag skolköken begärt av politikerna till nästa år och hur hon ser på ökad åtgång av skolmat den senaste tiden.