För femte året i rad finns skolrestaurangen Skogsgläntan på Skönsmon i Sundsvall med bland de 30 finalisterna i kategorin ”Årets skolrestaurang”.
I år tog man sin bästa placering, en nionde plats.
Tre delar i arbetsmodellen
Bland annat har man kraftigt minskat svinnet, dvs maten som slängs. Kökets modell vilar på tre ben.
– Hållbarhet, samarbete och att eleverna tycker det är kul och känner sig trygga i matsalen, säger köksansvariga Maria Sundberg.
Det är White Guide Junior som ligger bakom utmärkelsen.
Flera förändringar
Kökspersonalen framhåller det goda samarbetet med skolledningen och eleverna som avgörande.
Man har kraftig minskat mängden rött kött, till förmån för vegetariska alternativ. Men även här finns det såklart delade meningar om maten, både bland personal och elever.
– Böngrytor funkar inte så bra, men kikärtor har de lärt sig äta, säger Maria Sundberg.
– Häromdagen fick vi potatisbullar med kikärtor och fejkon, som bacon fast inte kött, berättar eleven Viktor Kardell.
Brytpunkten för förändring
En ombyggnation av köket för några år sedan blev startskottet. Nu kör man klimatveckor och varannan fredag är temat ”mat från världen”.
– Det blev naturligt att vi tänkte till då, hur vi vill jobba i framtiden.
I videon berättar både kökspersonal och elever om arbetet med hållbarhet och elevinflytande över skolluncherna.