Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Vad tror du att råvarorna till en portion skolmat kostar ungefär? Hör vad fyra personer i Sundsvall svarade. Som du ser häpnade någon över svaret. Foto: Anna Beijron SVT

Vad kostar en skollunch i kommunerna i Västernorrland? Så svarar några Sundsvallsbor

Uppdaterad
Publicerad

Det skiljer cirka 15 kronor i råvarukostnad mellan den billigaste och dyraste skollunchen i kommunerna i Västernorrland. Det visar vår genomgång. Men det visar sig vara svårgissat när vi frågar några Sundsvallsbor om kostnaden för en portion skolmat.

Vi begärde in uppgifter från samtliga sju kommuner i Västernorrland och frågan vi ställde var: vad kostar en skollunch i snitt per portion?

I kostnaden ingår endast livsmedelskostnaden.

Skolmat i Västernorrland
Kostnaden för en skollunch i respektive kommun under 2023. Endast livsmedelskostnaden ingår. Källa är kommunerna själva. Foto: SVT Design

Lägst är matkostnaden i Sollefteå och högst i Härnösands kommun, där portionskostnaden är mer än dubbelt så hög.

Alla får inte ökat tillskott

Samtidigt finns stora utmaningar framöver, när livsmedelskostnaderna ökar. Vi frågade därför hur stor motsvarande peng för 2024 blir och här är svaren:

Budgeterad kostnad för en skollunch 2024. Råvarukostnaden är det som avses Foto: grafik: SVT Design

Fyra kommuner ser ut att få utökad budget nästa år. I Sollefteå blir det oförändrat, övriga två har inte fattat beslut än.

RAPPORTEN: VAD KOSTAR SKOLMATEN?

En skolmåltid kostar i genomsnitt 6 800 kronor per elev och år i grundskolan och 5 500 kronor per elev och år i gymnasieskolan.

Skillnaderna mellan kommunerna är stora och för den kommun som ligger lägst är kostnaden i grundskolan 4 100 kronor medan för den som ligger högst är kostnaden 16 400 kronor per elev och år.

I gymnasieskolan varierar kostnaderna ännu mer – från 200 kronor till 51 700 kronor per elev och år.

källa: Skolverkets rapport ”Vad kostar skolmaten?” Rapport 2023:6

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet