Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Följ med när eleverna Stella Boreham och Viktor Kardell blir serverade lunch av kökspersonalen och hör vad de tycker om både maten och elevinflytande. Foto: Anna Beijron/SVT

Här äter barnen lunch med skolans kock i Sundsvall – Chef's table ska förbättra dialogen med eleverna

Uppdaterad
Publicerad

Varje fredag bjuds två elever på Skönsmons skola i Sundsvall in till lunch med en kock. Eleverna lottas fram.

Begreppet Chef's Table, en exklusiv sittning på restaurang, har här flyttat in i skolmatsalen Skogsläntan.

– I dag är det min tur, det ska bli kul, säger kocken Per Eklund.

Förutom fredagslunch med kocken får några femteklassare hjälpa till i köket regelbundet. Också det är ett sätt för att öka dialogen och samarbetet med barnen.

Skolmat i Västernorrland

Vitkålen vinner över rödkålen

– Den här var godare och krispig, säger Stella Boreham i klass tre om vitkålen.

– Det här tycker jag inte om alls, håller klasskompisen Viktor Kardell med om när det gäller rödkålen på förrättstallriken.

Tror på delaktighet och dialog

På skolan går 330 barn från förskoleklass till årskurs 6. Köket har en medveten strategi för att öka utbytet med eleverna.

– Att få inflytande är viktigt på alla nivåer, både för vuxna och barn och här har vi en chans att prata hållbarhet i vardagen också, säger rektorn Mathias Unnis.

Frihet från mallar

Skolan har friheten att själv bestämma menyn, inom vissa ramar, i stället för att följa kommunens framtagna matsedel. Man är bunden av avtalsvaror, men skapar menyn fritt.

– På den här skolan har vi frångått mallmenyn, säger rektorn Mathias Unnis.

VAD ÄR CHEF'S TABLE

Konceptet ”kockens bord” kommer från en gammal praxis att kökschefen/kocken skulle underhålla familj och vänner i köket under tiden som maten lagades.

Om utrymmet tillät satt gästerna i köket. Det utvecklades sedan till en service för VIP-gäster men utvecklades sedan till en produkt som alla gäster kunde boka.

Gästerna vid chef´s table kan ha mer meningsfulla konversationer med köksansvariga än vad som är möjligt i övriga restaurangen.

”For me, the main point is the interaction between the chefs and the guests. We can give more insight into the dishes and the pairings. We can also have a bit of fun, be playful and get some banter going with the guests. That adds another element to the whole dining experience”, säger Robin Zavou som är exekutiv chef på restaurangen The Krug Room i Hongkong.

Källa: Guide Michelins hemsida

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Skolmat i Västernorrland

Mer i ämnet