Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Häng med till Kronofogden i Sundsvall där kriminellas lyxprylar väntar på att auktioneras ut. Foto: Shanker Prem/SVT

Ny lag gör det lättare att beslagta kriminellas lyxprylar

Uppdaterad
Publicerad

Kronofogdens beslag från kriminella har ökat i Västernorrland efter den ett år gamla lagen om distansutmätning – de tre senaste månaderna utmättes över 200 000 kronor genom distansutmätning i länet.

Efter ett år med den nya lagen hade 70 miljoner kronor plockats av kriminella genom distansutmätning i hela landet.

I Västernorrland har saker med ett sammanlagt värde på över 200 000 kronor utmätts de tre senaste månaderna, enligt Ewa-Marie Valerio, sektionschef vid Kronofogden Sundsvall/Örnsköldsvik.

När SVT besöker Kronofogden i Sundsvall ligger jackor, väskor, datorer och skyddsvästar och väntar på att läggas ut på auktion.

– Den nya lagen har gett stort resultat, säger Andreas Hjort, kronoinspektör i Sundsvall.

Han berättar även att samarbetet mellan Polisen och Kronofogden har förenklats.

Brottsoffer får pengar tillbaka

Att det blivit lättare att utmäta kriminellas egendom, har i sin tur gjort att brottsoffer får sina skadestånd betalda. 

Exempelvis stoppade polisen en man i 30-årsåldern som bar en guldkedja värderad till 47 200 kronor. Eftersom mannen hade skulder överstigande 100 000 kronor, beslagtog polisen halsbandet. Kronofogden i Örnsköldsvik verkställde sedan utmätningen av halsbandet, och det resulterande beloppet delades ut till fyra brottsoffer samt Brottsoffermyndigheten.

Mannen förekommer flera gånger i polisens register, bland annat för att ha stulit två högerskor på köpcentrumet Birsta i Sundsvall.

Vad är distansutmätning?

De nya reglerna från augusti 2022 innebär att polisen kan utmäta egendom i sin verksamhet genom att ringa Kronofogden som själv inte behöver ha personal på plats, något som krävdes tidigare.

Källa: Kronofogden.se

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.