Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Ny satsning i Ortviken: Fiskodling i massafabrik Visa alla (3)
Visa alla (3)

Ny satsning i Ortviken: Fiskodling i massafabrik

Uppdaterad
Publicerad

Att odla fisk i en massafabrik är det framtiden inom grön livsmedelsproduktion? Det tror i alla fall Regionens utvecklingsutskott som vill ge miljonstöd till ett forskningsprojekt.

Efter att SCA meddelat att man lägger ner papperstillverkningen vid Ortvikens pappersbruk och istället satsar på massatillverkning vid fabriken öppnade man också för att fler företag ska kunna etablera sig på industriområdet. SVT har tidigare kunnat berätta om att en satsning på återvinning av textilmaterial kommer att genomföras och nu väntar ännu en kretsloppssatsning.

Fisk i massafabrik

Den här gången handlar det om odling av fisk i ett slutet system. Fiskodlingen är tänkt att kopplas ihop med SCA:s biofilter för massaproduktion. Men fiskarna ska inte simma omkring i cellulosan, det är istället reningsprocessen som behöver den näring som blir över vid fiskodling. Fiskarna får i sin tur ta del av den värme som alstras i fabriken.

Planen är att bygga upp en forskningsanläggning som kommer att sysselsätta fyra personer under två år. Om det hela fungerar tror man att en fullskalig anläggning kan ge femtio nya jobb.

En kraftsamling

Regionens utvecklingsutskott menar att projektet innebär en kraftsamling kring den kunskap och konkurrenskraft som finns i Västernorrland inom land- och kretsloppsbaserade fiskodlingssystem och pappersmassaindustrin. Bakom det nystartade företaget Big Akwa står Hugo Wikström och Elena Petukhovskaya. De har lång erfarenhet inom livsmedels- och foodtechindustrin och har tidigare arbetat med företaget Peckas Naturodlingar i Härnösand. Företagets mål är enligt dem själva att leda den gröna omställningen i Sverige och världen när det gäller hållbar matproduktion.

Förslaget är nu att ge Big Akwa drygt sex miljoner kronor i företagsstöd.

Uppdatering:

Regionstyrelsen i Västernorrland skulle under tisdagen besluta i frågan men de kunde inte enas. Bland annat riktades kritik mot att regionens tjänstemän sekretessbelagt vissa delar av beslutsunderlaget. Ärendet kommer att tas upp igen den 12 januari.

Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Kommer fisken att smaka massafabrik? – Hugo Wikström berättar Foto: SVT

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer