Foto: polisen

Nya dykningar efter försvunne Rune, 80

Uppdaterad
Publicerad

Under torsdagen och fredagen genomför polisen återigen dykningar i Hulitjärnen väster om Sundsvall i sökandet efter 80-årige Rune Olsson som försvann för två år sedan och sedan dess är spårlöst borta.

Rune Olsson försvann från sitt hem i Bergsåker väster om Sundsvall den 27 augusti 2017. Trots en massiv spaningsinsats i inledningsskedet av polisen, frivilliga och organisationen Missing people kunde Rune Olsson inte återfinnas.

För knappt ett år sedan gjorde Missing people på eget initiativ efterforskningar kring Hulitjärnen som ligger ett par kilometer från Bergsåker.

Försvunnen 80-åring

Kan se konturer

Med en modern och högteknologisk ekolodsutrustning, kallad side scan solar, undersöktes botten av tjärnen.

– Med den här utrustningen kan man se botten tredimensionellt och se avtryck och konturer. Man kan se att det är något som avviker, men inte vad, säger polisens förundersökningsledare Henrik Blusi.

Dykningar redan i fjol

Missing people märkte ut några platser i tjärnen med bojar som man ansåg vara intressanta.

– Vi var av samma uppfattning och beslutade att söka av de markerade platserna på botten med dykare, säger Henrik Blusi.

Det första försöket gjordes redan i början av december i fjol.

För dålig sikt

– Men då var det dåligt dagsljus och grumligt i vattnet. Då bestämde vi oss för att göra ett nytt försök då förutsättningarna var bättre.

Under torsdag och fredag denna vecka går polisens dykare alltså återigen ner i Hulitjärnens vatten.

– Vi vill kunna göra en ordentlig genomsökning av de här platserna. Hittar vi inget så har vi i alla fall undersökt den här möjligheten så gott det går, säger Henrik Blusi.

Rune Olssons anhöriga är underrättade om dykinsatsen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Försvunnen 80-åring

Mer i ämnet