Under torsdagen genomförde polisen dykningar i Hulitjärnen väster om Sundsvall i sökandet efter försvunne Rune Olsson, 80. Inget hittades men sökandet i tjärnen fortsätter i vår. Foto: Pierre Ragnehag SVT / privat Visa alla (4)
Visa alla (4)

Dykningar i Hulitjärnen efter försvunne Rune, 80

Publicerad

Polisen har genomfört dykningar i Hulitjärnen väster om Sundsvall i sökandet efter 80-årige Rune Olsson som varit spårlöst försvunnen i över ett år.
– Vi ska utreda det här uppslaget ytterst noggrant, säger polisens förundersökningsledare Henrik Blusi till SVT Västernorrland.

Organisationen Missing peoples engagemang i 80-årige Rune Olssons försvinnande från sitt hem i bostadsområdet Bergsåker i slutet av sommaren 2017 fortsätter.

På eget initiativ har organisationen under senhösten gjort efterforskningar vid Hulitjärnen ett par kilometer från Bergsåker.

Ute i båt

– Av en summa pengar som Missing people fått av en donator har de införskaffat en avancerad ekolodsutrustning som de provat i Hulitjärnen. Med den här utrustningen, Side scan solar, kan man inte bara se rakt ner utan även åt sidorna. Man kan se konturer och till och med föremål på sjöbotten, säger Henrik Blusi.

Innan isen lade sig över Hulitjärnen tidigare i höst var Missing people ute i båt för att se om ekolodsutrustningen kunde ge något utslag och i förlängningen ge några nya ledtrådar i sökandet efter Rune Olsson.

Intressant

– Det gjordes iakttagelser av något som mycket väl skulle ha kunnat vara en kropp. Vi tittade på materialet och bedömde det hela som så intressant att vi beslutade oss för en dykinsats, berättar Henrik Blusi.

Under torsdagen gick polisens egna dykare ner i Hulitjärnens vatten efter att hål knackats upp i isen exakt på det ställe där iakttagelserna gjorts. Platsen hade markerats med en boj.

Inte avskrivet

– Men vi kunde inte hitta något. Sent på eftermiddagen avslutades insatsen, säger Henrik Blusi.

Uppslaget är ett av ytterst få kring Rune Olssons försvinnande. Inga vittnesuppgifter eller fynd har lett polisen och Missing people något närmare gåtans lösning.

– Därför kommer vi att följa upp det här uppslaget längre fram. Insatsen i Hulitjärnen är avslutad för den här gången men det här spåret i utredningen är inte på något sätt avskrivet, säger Henrik Blusi.

Tjärnen ska finkammas

– I vår när isen gått på Hulitjärnen kommer vi att finkamma tjärnen med draggning och med hjälp av dykare. Vi ska försvissa oss om att inga spår finns i tjärnen efter Rune innan vi drar ett streck över det här, och det främst med hänsyn till Runes anhöriga, fortsätter han.

Rune Olssons anhöriga har hållits informerade om insatsen.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer