Björn Wiklander, Bolooba, och Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande i Härnösand, vid Utansjöverken. Foto: Härnösands kommun

Nya jobb när Bolooba startar datacenter i Utansjö

Uppdaterad
Publicerad

Företaget Bolooba Data Center ska etablera sig i gamla Utansjöverken norr om Härnösand. Redan i januari siktar man på att vara i gång.

Bolooba räknar med att behöva ett femtiotal personer under uppbyggnadsfasen och därefter ett tiotal tekniker för att driva datacentralen.  

– Vi har redan sålt ut den kapacitet vi kommer att förfoga över i Utansjö. Nu går vi in i en intensiv uppbyggnadsfas med målet att verksamheten ska vara igång i januari 2019, säger Boloobas vd Francesco Benincasa i ett pressmeddelande.

Många jobb försvann

Utansjö bruk lades ner 2008 och cirka 250 personer blev av med sina jobb.

– Det värmer i hjärtat att se en gammal tom industrifastighet få nytt liv i form av ett högteknologiskt företag i en framtidsbransch, säger Andreas Sjölander, kommunstyrelsens ordförande i Härnösand.

Bolooba har sedan tidigare verksamhet i Långsele i Sollefteå kommun och ville expandera där men så blev det inte.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.