Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Hör regementschefen och överbefälhavaren om invigningen och regementet i klippet. Foto: SVT/Sebastian von Eichwald

Regementet i Sollefteå återinvigt – överbefälhavaren: ”Historisk dag”

Uppdaterad
Publicerad

I mitten av december 2020 klubbade riksdagen det nya försvarsbeslutet – som bland annat innebar att regementet i Sollefteå, I21, med Jämtlands fältjägarkår skulle återinföras. Under söndagsförmiddagen invigdes det.

På plats för invigningen fanns omkring 150 inbjudna gäster, bland de sågs Prins Carl Philip, överbefälhavare Micael Bydén och försvarsminister Peter Hultqvist.

Överste Jonas Karlsson var självklart på plats, och tog officiellt över rollen som regementschef för I21.

– Ceremonin blev precis så som vi hade förväntat oss. Jag har haft ett stort stöd av hemvärnsförbanden här i området så vi fick till en så här värdig ceremoni, säger han.

Strategiskt viktigt område

Invigningen hölls utomhus, i regementsparken framför det gamla kanslihuset. Och att regementet nu återigen är i bruk, drygt 20 år efter nedläggningen, är viktigt för Sveriges försvar.

– Vi befinner oss i ett militärstrategiskt viktigt område här mellansverige, södra delarna av Norrland. Och mycket handlar också om försvaret av medborgarna och de som lever här, säger överbefälhavare Micael Bydén, som i sitt tal under ceremonin benämnde detta som en historisk dag.

I klippet hör du Jonas Karlsson och Micael Bydén berätta mer om invigningen och regementet.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Mer Västernorrland
Mer Nyheter