Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
SVT på plats vid mötet i Viksjö – hör rapport från vindkraftparken.

Ilskan kring stoppat vindkraftsbygge växer – nytt krismöte i Viksjö

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagseftermiddagen kallades det till ett nytt krismöte vid det stoppade vindkraftsbygget i Viksjö och totalentreprenören Nordex lovar nu att underentreprenörerna ska få betalt

I ett mail till SVT skriver Nordex att man ser allvarligt på de uppgifter som framkommit om underentreprenörer som inte fått betalt. Nordex uppger att man har för avsikt att utreda vad som skett.

Bland de underentreprenörer som väntar på betalningarna har tonläget höjts avsevärt under de senaste dagarna. Vid ett möte i Viksjö Folkets hus igår, torsdag, var stämningen stundtals upprörd. Det finns underentreprenörer som inte fått betalt sedan bygget stoppades av miljöskäl för snart åtta veckor sedan.

Pengarna har uteblivit

Företagen har haft kostnader för maskiner och personal som stått ”stand-by”. De uppger för SVT att de blivit lovade 80 procent i stilleståndsersättning men att pengarna uteblivit. Företag har belånat obetalda fakturor för att få in pengar, berättas det. Mindre företag sägs befinna sig på randen till konkurs.

– Jag ligger ute med mer än två miljoner kronor och det senaste beskedet var att betalningen kommer att dröja. I värsta fall flera månader, berättar en underentreprenör.

Rykten om aktioner

Frågan är vems felet är. Vissa underentreprenörer på området har fått betalt av totalentreprenören Nordex, men inte de som kontrakterats av Active Works. Orsaken till detta är oklar men bland underentreprenörerna växer irritationen. Under onsdagen ryktades det om olika aktioner i vindkraftparken för att markera missnöjet.

Tidigare har det tysk-spanska företaget Nordex pekats ut som ansAvarigt för situationen men Nordex antyder nu i sitt mail till SVT att pengarna fastnat hos mellanhänder.

”Vi utreder därför detta vidare och kommer att ta itu med situationen tillsammans med vår huvudentreprenör”, skriver bolaget.

Pekar finger

Just nu är läget förvirrat. Active Works har tidigare uppgett att Nordex bär ansvaret för situationen medan det tysk-spanska företaget Nordex nu alltså pekar finger tillbaka mot Active Works.

Under onsdagseftermiddagen satt parterna i ett möte i Viksjö.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Vindkraftparken Hästkullen

Mer i ämnet