”Det förstör mina förutsättningar att bedriva jordbruk ekologiskt” Foto: SVT

Nytt fynd av farligt miljögift i Timrå oroar

Uppdaterad
Publicerad

Nyligen upptäcktes miljögiftet PCB i grundvattnet på en tredje plats i ett område i Timrå. Men trots att de första fynden gjordes redan för 15 år sedan vet man fortfarande inte vad som är källan till föroreningarna. Nu oroar sig de som bor i området över gifterna.

Den senaste upptäckten av PCB gjordes nyligen nära Östrandsfabriken i samband med projekteringen av ett bioraffinaderi som SCA vill bygga. Här har man uppmätt förhöjda halter av PCB i grundvattnet.

– PCB är en väldigt otrevlig kemikalie och det ska inte förekomma i de mängder som förekommer här, så att det är oroväckande, säger Klas Lundgren, miljö- och byggchef i Timrå kommun.

Flera PCB-fynd

Fyndet är vid första åtanke inte så konstigt eftersom det handlar om gammal industrimark där det funnits deponier vilket är en känd källa till PCB. Men med tanke på de PCB-fynd som gjorts längre upp i dalgången där blir det mera intressant.

– Det är nog förvånande att man hittar PCB här på åkermark på två ställen en bit från varandra och sedan hittar man PCB nere vid Östrandsfabriken. Då börjar man fundera om det finns något samband, vart kommer det ifrån, säger Olof Nilsson som bor strax intill några av PCB-fynden.

Okänd källa

Vid Laggarberg med Östrandsfabriken inom synhåll har PCB påträffats i två omgångar, först i spillvattenbrunnar strax intill ett villaområde 2003 och sen i samband med att en pumpstation revs 2016.

– Det är inte omöjligt att det finns en koppling mellan fallen men jag tror inte det, säger Klas Lundgren.

Det märkliga är att PCB inte borde finnas i Timrådalen och någon källa till föroreningarna har kommunen inte kunnat redovisa.

”Vill inte lyfta på alla stenar”

– Vi har inte hittat någon källa, medger Klas Lundgren.

– De vill inte lyfta på alla stenar som finns, menar Olof Nilsson.

Fyndet vid Östrand kommer som en överraskning när SVT kontaktar Timrå kommun.

– Det här är nya uppgifter som har kommit fram och vi har inte tagit ställning till hur vi behöver gå vidare, säger Klas Lundgren.

Oro i området

Efter att PCB återigen påträffats är folk i trakten förstås oroliga.

– Jag är väldigt orolig och det förstör mina förutsättningar att bedriva jordbruk på ett ekologiskt sätt, säger Olof Nilsson som tidigare sålde hö men det går inte längre.

– Jag var tvungen att lägga ned verksamheten, kunderna försvann totalt. Ingen vill köpa någonting som är förorenat, konstaterar han dystert.

Dödar örnar

Inte långt från PCB-fynden i Timrå häckar några av de havsörnar som till skillnad från i stort sett hela den svenska populationen år efter år misslyckas med att få fram levande ungar.

Analyser har visat att de okläckta örnäggen innehåller höga halter av bland annat PCB.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Giftkusten

Mer i ämnet