Foto: Örjan Leek

Tvisten om flyktingbåten Ocean Gala upp i rätten

Uppdaterad
Publicerad

Kryssningsfartyget Ocean Gala lade till i Utansjö utanför Härnösand sommaren 2016 och är orsaken till en konflikt mellan fartygsägarna och Migrationsverket. Tingsrätten i Norrköping ska under 15 dagar reda ut om Migrationsverket gjort sig skyldiga till avtalsbrott eller inte.

Under flyktingkrisen när Migrationsverket var i stort behov av flyktingboenden skrevs ett avtal mellan Migrationsverket och företaget Floating Accommodations värt 290 miljoner per år.

Kryssningsfartyget Ocean Gala skulle fungera som flyktingförläggning med plats för 1790 personer. Tanken var att fartyget skulle ligga i djuphamnen i Härnösand eller vid Vivstavarv i Timrå. Men kommunerna vägrade. I stället hamnade fartyget i Utansjö där det låg fram till andra november 2016 när det lämnade Sverige.

Asylbåt i Härnösand

Stämmer Migrationsverket

Då hade inte en enda flykting inackorderats på fartyget. I stället hade en konflikt kring avtalet mellan Migrationsverket och ägarna blossat upp. Floating Accommodations stämde Migrationsverket på 250 miljoner kronor för avtalsbrott. Migrationsverket å sin sida menade att Ocean Gala inte uppfyllt alla villkor som krävdes för att avtalet skulle gälla.

Nu ska det avgöras

På tisdagen inleds rättegången som väntas pågå under 15 dagar vid Norrköpings tingsrätt eftersom parterna inte kunnat nå en förlikning. Floating Accommodations har tidigare sänkt skadeståndskraven till 175 miljoner kronor.

– Vi bestrider kraven och tycker det är bra att vi nu kan få en rättslig prövning av tvisten, vi avböjer därför vidare kommentarer i nuläget, säger Per Ek, presschef på Migrationsverket.

SVT har sökt Ocean Galas dåvarande ägares advokat utan framgång.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Asylbåt i Härnösand

Mer i ämnet