Oklar orsak till dödsolycka

Publicerad

Trafikverkets utredare kan inte avgöra orsaken till den svåra tågolyckan i Trehörningsjö då en mamma och hennes två barn omkom.

Det var lördag den 17 januari som mamman och de två små barnen gick från asylboendet i Trehörningsjö och skulle korsa järnvägen. Av någon anledning blev de kvar på spåret och alla tre omkom när de blev påkörda av tåget.

Trafikverkets utredare presenterade på onsdagen sin utredning av händelsen. I rapporten konstateras att man inte kan fastställa orsaken till dödsolyckan.

Tågolycka i Trehörningsjö

Rörde sig långsamt

Utredarna har inte kunnat prata med lokföraren men har tagit del av hans rapport. Där beskriver han hur han sett kvinnan med barnvagnen på spåret och signalerat. Lokföraren har uppfattat att kvinnan verkar försöka flytta på sig, men mycket långsamt.

Fastnade på spåret

Signalanläggningen, med ljus och ljudsignaler, har fungerat. Ett vittne har hörts som sett kvinnan stå innanför de nedfällda bommarna strax före olyckan. På olycksplatsen finns tre spår och kvinnan var då inte i närheten av det spår där tåget färdades. Ett annat vittne har berättat att kvinnan dagen före olyckan fastnat på spåret med barnvagnen. Vagnen, en tvillingvagn, hade då vält.

I rapporten konstateras även att kvinnan, som var asylsökande från Afghanistan, sannolikt hade liten erfarenhet av järnväg.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Tågolycka i Trehörningsjö

Mer i ämnet