Oväntad oljeförorening på Norra kajen

Uppdaterad
Publicerad

Sundsvalls kommun sålde byggrätter som skulle vara sanerade och klara. Nu har man upptäckt höga halter av olja i marken.

Det kommunala Norra kajenbolaget tvingas nu att gå in och ersätta ytterligare en kompletterande sanering i området. Bolaget ska stå för 75 procent av den extra kostnaden.

– Vi har kommit överens om hur kostnaderna ska fördelas och är nöjda med överenskommelsen, säger Tore Berglund, vd för företaget Lillskär som köpt området för att bygga bostadsrätter.

Norra Kajen

Gammal industrimark

Varifrån oljan kommer är fortfarande oklart men Norra kajen är ett industriområde där verksamheten varierat genom åren. Det har tidigare varnats för att Norra kajen kan dölja gamla miljöförsyndelser.

– Det är inte direkt överraskande att man hittar föroreningar av det här slaget på Norra kajen och att man därigenom kan tvingas till omtag i saneringsarbetet. Vi följer noga vad som sker i området under den exploatering som nu tagit fart, säger Hannes Wern, miljöhandläggare vid kommunens miljökontor.

Grundvatten luktade olja

Oljan upptäcktes i november när Lillskär börjat schakta ut grunden för de första 63 lägenheterna. Området hade sanerats och ansågs rent när Lillskärs entreprenör började pumpa vatten ur gropen för att sänka grundvattennivån. Pumpningen har pågått under 13 dagar när anställda plötsligt börjar att undra varför det luktar olja.

Halterna av olja i vattnet visar sig enligt analysprotokollet vara höga.

– Vi har uppmätt oljeföroreningar på en granntomt  som varit kända sedan tidigare och förmodligen har grundvattensänkningen dragit med sig föroreningarna in i det aktuella området, säger Nina Nilsson vid konsultföretaget Tyréns.

Upptäcktes en måndag

Miljökontoret begär nu svar på fyra specifika frågor om vad som hänt och vilka åtgärder som planeras. Bland annat vill man veta hur mycket oljeförorenat vatten som kan ha pumpats upp ur gropen innan det upptäcktes. Enligt Tyréns kan det röra sig om maximalt tre dagar över en helg. Oljelukten upptäcktes en måndag. Tyréns bedömer också att det inte förelegat några hälsorisker eller risk för spridning av olja till Sundsvallsfjärden.

Däremot kan oljan ha förorenat mark där det redan byggts en väg genom området.

En av de omedelbara åtgärder som redan satts in är att pumpvattnet behandlas i oljeavskiljare, men då återstår frågan om hur oljan kan ha sprdits i marken.

SVT har utan framgång sökt Norra kajenbolaget för en kommentar.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Norra Kajen

Mer i ämnet