Ånge kommun har inte tagit emot många nyanlända i jämförelse med invånarantalet.

Orättvis fördelning av flyktingar

Uppdaterad
Publicerad

Ånge är den kommun i länet som har tagit emot minst antal nyanlända i förhållande till antalet invånare.

Enligt en granskning som Aftonbladet har gjort är det stor skillnad på hur många nyanlända som olika kommuner tar emot. Ånge kommun har enligt Aftonbladets tabell bara tagit emot en nyanländ per 1000 invånare under 2015 fram till första augusti. Flest i länet har Sollefteå kommun tagit emot, med 9.36 nyanlända per 1000 invånare.

Medvetet låg siffra

– Vi har medvetet legat lågt, men den låga siffra som Aftonbladet redovisar stämmer inte, menar kommunalråd Sten-Ove Danielsson (S).

Flyktingar i Västernorrland

Enligt kommunens egna beräkningar har Ånge hittills i år tagit emot 17 nyanlända (med nyanlända menas utländska medborgare med uppehållstillstånd i Sverige som flyktingar). Det skulle betyda att Ånge kommun, med ett invånarantal på 9.800, har tagit emot 1,7 nyanlända per 1000 invånare.

– Det är förstås fortfarande en låg siffra, men dessutom tillkommer de tio ensamkommande barn som vi också har tagit emot, säger Sten-Ove Danielsson.

400 aylsökande

På grund av att det finns få arbetstillfällen i kommunen har Ånge valt att inte ta emot så många nyanlända som andra kommuner i länet. Härnösand har till exempel 8,29 nyanlända per 1000 invånare.

– I fjol tog vi emot 30 nyanlända och i år har vi ett avtal på 25 med Migrationsverket, säger Sten-Ove Danielsson.

Han menar också att Ånge kommun tar ett stort ansvar för flyktingar eftersom kommunen har 400 asylsökande i boenden i Torpshammar och i Viskan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Flyktingar i Västernorrland

Mer i ämnet