Bilden är från bygget av en ny vattentäkt i Skellefteå. Foto: SVT/TT

Storsatsning på säkrare dricksvatten i Örnsköldsvik

Uppdaterad
Publicerad

Ett nytt vattenverk vid det nuvarande i Gerdal och en ny grundvattentäkt för säkrare leveranser till centralorten. Det planerar kommunala bolaget Miva för i Örnsköldsvik.

I Gerdal någon mil väster om Örnsköldsvik ligger en grundvattentäkt och härifrån får 40 000 Ö-viksbor sitt dagliga dricksvatten. Vattenverket, där man pH-balanserar vattnet och dödar bakterier, är från slutet av 1960-talet och ska nu ersättas med ett nytt.

Del i större projekt

– Vårt uppdrag är att ta ansvar för en långsiktig vattenförsörjning och det nya vattenverket är en del i en större plan för hela kommunen. Vi har också sett över och åtgärdat viktiga sträckor på huvudledningen från Gerdal till centralorten. Dessutom ser vi till att se över skyddet av våra dricksvattentäkter i hela kommunen, säger Mivas vd Gerth Mattebo i ett pressmeddelande.

Reserver till varandra

I projektet ingår också att koppla in grundvattentäkten i By några kilometer väster om Gerdal på det nya vattenverket.

– I By finns ett mindre vattenverk som försett området kring Sidensjö med vatten. Där har vi provpumpat för att se hur mycket det rinner till, hur mycket vatten det finns, och det visar sig att det är fullt tillräckligt för att ersätta Gerdal om det skulle behövas. Om en täkt blir förorenad kan den andra fungera som reserv, säger Mattebo till SVT.

Foto: Miva

Lägre kostnader

Att täkterna ligger så nära men ändå inte påverkar varandra, de skiljs åt av en bergsrygg, innebär att kostnaderna kan hållas nere. Hela projektet beräknar Mattebo kosta i storleksordningen 140–180 miljoner kronor. Dessutom blir förstås vattentillgången större med två täkter.

Man befinner sig nu i upphandlingsfasen av nybygget och enligt plan ska det påbörjas i november för att bli klart 2020.

GerBy blir namnet på vattenverket. 

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.