Örnsköldsviks flygplats stängdes

Uppdaterad
Publicerad

Tisdagen den 25 april stängdes Örnsköldsviks flygplats eftersom fjärrstyrningen via kameror från Sundsvall inte fungerade tillförlitligt.

Tisdagen den 25 april tvingades man stänga Örnsköldsviks flygplats för att Remote Tower systemet inte fungerade tillförlitligt. Bakgrunden var att Internet-trafiken i området gick ned och eftersom säkerhetsföreskrifterna för Remote systemet kräver två nätverk och man i det läget bara hade tillgång till ett nätverk tvingades man stänga flygplatsen.

– Det är första gången det händer att vi får ett driftstopp på det här sättet. Men våra säkerhetsrutiner följdes och inget plan påverkades, säger Jenny Wester, på Luftfartsverket.

Fjärrstyrs sedan två år

Örnsköldsviks flygplats fjärrstyrs sedan två år tillbaka från Sundsvall med hjälp av ett avancerat kamerasystem som levererar högupplösta bilder till kontrollrummet i Sundsvall där flygledningen för Örnsköldsvik är placerad.

Det så kallade Remote Tower systemet som utvecklats i Sverige har betecknats som en inledningen på en ny era i när det gäller flygledning och har väckt stort internationellt intresse.

Händelsen rapporteras

Att inget plan drabbades beror på att det inte fanns några inplanerade turer till flygplatsen i Örnsköldsvik under den aktuella tidsperioden. Driftstoppet ska rapporteras till Transportstyrelsen inom 72 timmar.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fjärrstyrd flygledning

Mer i ämnet