Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Örntaxis platschef Peter Lindberg på det tomma kontoret i Örnsköldsvik. Foto: Thomas sundberg/SVT

Örntaxi tvingas permittera alla anställda

Publicerad
I princip hela Örntaxis verksamhet berörs av coronavirusets spridning. Affärsresandet och färdtjänsten har sjunkit kraftigt. Nu är det bara skolskjutsen som håller företaget på fötter.

Samtliga tio anställda på kontoret och upp emot 100 taxichaufförer berörs av korttidspermitteringar.

– Det första som dök var flygresorna som är nästan obefintliga nu. Sedan sjuktjänst- och färdtjänstresorna har minskat med ungefär hälften. Det som håller oss uppe just nu är skolkörningarna. Så vi håller tummarna för att skolan ska hålla ut hela terminen, säger Peter Lindberg som är platschef.

”Stor omställning”

Kontoret är i princip tomt. Likaså matsalen och det rum som chaufförerna brukar samlas i mellan körningarna. På parkeringen står endast en taxibil.

Inom Örntaxi finns 17 taxiåkerier som i genomsnitt har mellan en och tre bilar och fyra till sex anställda chaufförer. Alla berörs de av det minskade resandet.

– Det blir ju en stor omställning för dem, naturligtvis. det är ju ingen högmarginalbransch. Det syns fort i deras böcker att det börjar lysa rött, säger Peter Lindberg.

Osäker framtid

Just nu är det bara skolornas behov av skolskjuts som håller åkerierna ovan ytan. Men det kan snabbt ändras.

– Svårigheten är ju att ingen vet hur länge det här kommer att pågå. I dagsläget går det inte att ställa någon prognos, säger Peter Lindberg.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer