Oro för klimatet – men det finns gränser

Uppdaterad
Publicerad

Många är beredda att gå långt för att rädda klimatet men de flesta andra värnar också bekvämligheten och få vill offra utlandsresan med flyg.

Just nu träffas politiker för att diskutera klimatfrågan vid det stora klimattoppmötet i polska Katowice. Den här veckan kommer SVT Västernorrland att titta närmare på klimatfrågorna. Det är är ett samhällsproblem som väcker starka känslor.

Småbarnsmammor oroliga

Karin Jarnkvist, sociolog vid Mittuniversitetet, vet mycket om klimatångest. Hon forskar om hur vi ser på klimathotet och hur enskilda personer agerar i vardagen.

Klimat

– Överlag är kvinnor mer benägna att förändra sitt beteende för att motverka klimatförändringar och unga kvinnor har också en större oro för vad som ska hända. I våra intervjuer ser vi att de tänker mer på barnen och kommande generationer, säger hon.

Värnar bekvämligheten

I enkäter och djupintervjuer har Karin Jarnkvist och hennes kollegor kartlagt attityder och handlingsmönster till följd av klimatdebatten.

 Å ena sidan finns en utbredd oro och en vilja att göra något. Å andra sidan är människor inte beredda att gå hur långt som helst. I allmänhet värnar folk sin bekvämligheten och utlandsresan.

Trump skrämmer

Det märker också SVT när vi frågar folk på stan. Som Sonja Lindvall:

– Jag blir skrämd. Jag tycker själv att jag ser hur klimatet blivit mer extremt. Snön förra vintern och den heta sommaren i år är två exempel. Sedan har vi alla rapporter på TV och Donald Trumps uttalanden. Det är skrämmande.

SVT: Så skrämmande att du är beredd att offra utlandsresan?

– Njae, kanske inte. Det blir ett par resor om året.

Kön, klass, utbildning spelar roll

Forskningen visar att kvinnor är mer oroade än män. Småbarnföräldrar, särskilt unga mammor ser också mer allvarligt på klimathotet. Kort sagt: Kön, klass och utbildningsnivå spelar roll och folk vill göra skillnad.

– Det vore egoitstiskt att fortsätta leva på som vi gör bara för att det är en tillfredsställelse här och nu. Vi har ett störra ansvar än så, menar småbarnsföräldern Moa Eriksson.

Inom rimliga gränser

Men som sagt. Flertalet vill ta ansvar och ändra sina liv inom rimliga gränser.

Och det finns också klimatskeptiker som rycker på axlarna. Donald Trump har vi redan nämnt och han personifierar kanske den kategori av äldre välbeställda män som återfinns också i Sverige och Västernorrland.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Klimat

Mer i ämnet