Ta del av sportfiskaren Petris tankar kring den hotade Ljunganlaxen. Foto: SVT

Sportfiskaren Petri oroas över Ljunganlaxen: ”Fruktansvärt med död lax i älven”

Uppdaterad
Publicerad

Efter sjukdomsutbrott och dålig reproduktion hotas nu Ljunganlaxen av försämrad genetisk status. Sportfiskare vid älven menar att det ser mörkt ut för älvens laxstam.

Östersjölaxen mår inte bra och i Ljungan söder om Sundsvall är den fredad från fiske. Bakgrunden är dålig reproduktion, kanske till följd av de återkommande sjukdomar som drabbat många Östersjöälvar.

Vill fiska lax

– Jag skulle gärna fiska lax, säger sportfiskaren Petri Roininen men konstaterar att när det ligger död fisk i älven försvinner intresset.

Fiskdöd i Ljungan

Ljungan har drabbats hårt av sjukdomsutbrott där bakgrunden inte är helt klarlagd men där man tror att brist på ämnet tiamin hos fisken är en orsak.

Inte värst drabbad

Samtidigt är Ljungan en av de älvar där laxen uppvisar en försämrad genetisk situation. Ljungan är inte värst drabbad, men eftersom det är ett av de vattendrag runt Östersjöområdet där laxen förökar sig på egen hand och där sjukdomar och dålig återväxt varit ett återkommande problem, så är ett nytt hot mot fisken det sista älven behöver.

Hör sportfiskaren Petri Roininens syn på saken i videon ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Fiskdöd i Ljungan

Mer i ämnet