Hör förklaringen till varför de farliga andningsskydden delades ut innan de testats. Foto: SVT

Över 6 000 farliga andningsskydd delades ut till vårdpersonal i Västernorrland

Uppdaterad
Publicerad

Över 6 000 farliga andningsskydd har gått ut till sjukvården i Region Västernorrland i samband med coronapandemin. Det visar en genomgång som gjorts av SVT:s Uppdrag granskning.

– Det är högst olyckligt, säger Kristiina Kulluvaara, områdesdirektör på fastighet och service, Region Västernorrland.

Minst 6 080 farliga masker köptes in och lämnades ut till personal som vårdade misstänkta och bekräftade covid-19-patienter. Regionen litade på intyg, certifikat och tester från den kinesiska leverantören.

Coronaviruset i Västernorrland

Kallade tillbaka andningsskydd

– Efter ett tag fick vi information från andra som gjort inköp att testresultaten inte alltid stämde, säger Kristiina Kulluvaara och fortsätter:

– Så fort vi fick testresultatet kallade vi tillbaka ansiktsskydden och meddelade att de skulle kasseras eller läggas åt sidan.

Hon vet inte hur många av de undermåliga maskerna som använts.

– De som inte är använda ligger kvar ute på avdelningarna och en del har kanske kastats. Vi håller på att utreda det.

Felaktigt märkta masker

Beroende på hur många misstänkta och bekräftade covid-19-patienter som är inlagda på sjukhus går det åt olika många skydd.

– Nu när vi är i en topp kanske vi gör av med 1500-1600 andningsskydd per dygn, säger Kristiina Kulluvaara.

Många av de felaktigt och misstänkt vilseledande märkta maskerna släpper igenom tre gånger så mycket som standarden tillåter, några nästan tio gånger mer.

”Handlar om liv och död”

– Jag tycker att det är illa när det finns organisationer eller personer som nyttjar situationen på det här sättet när det handlar om liv och död, säger Kristiina Kulluvaara.

Från 5 maj har regionen löpande skickat in skyddsutrustning för test.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet