Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Ortopedins länsverksamhetschef, Minna Mattsson, försöker fylla hålet i sommarens schema. Foto: Thomas Sundberg/SVT

Överhängande kris på ortopeden i Örnsköldsvik – kan tvingas stänga flera veckor under sommaren

Uppdaterad
Publicerad

Vården i länet står som bekant inför en svår bemanningssituation till sommaren. Vid Örnsköldsviks sjukhus kan det bli så illa att ortopedavdelningen inte klarar av att bedriva sin verksamhet under fyra veckor i juli och augusti.

Svårigheterna att få ihop sommarbemanningen inom slutenvården på Örnsköldsviks sjukhus har förvärrats jämfört med 2020 och 2021. Värst är det på ortopedavdelningen som kan tvingas stänga vecka 29-32 eftersom det då inte går att bemanna avdelningen med ordinarie personal.

– Värsta scenariot är ju naturligtvis att vi inte har några platser alls öppna. Ett minskat vårdplatsantal medför ju en risk för överbeläggningar vilket ökar risken för att varje patient får mindre uppmärksamhet, säger Minna Mattsson, länsverksamhetschef på ortopeden.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Jobbar på att fylla schemat

Skälet till personalkrisen är dels vakanser på avdelningen och dels den ordinarie personalens semester, det innebär hål i sommarschemat. Det hålet försöker man nu fylla med bland annat inhyrd personal och interna lån. 

I videon berättar Minna Mattsson, om läget inför sommaren på ortopedavdelningen i Örnsköldsvik.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Bemanningskrisen i Region Västernorrland

Mer i ämnet