Pappan till mördade 19-åringen om nazistdemonstrationen: ”Strider mot det jag står för”

Uppdaterad
Publicerad

Under helgen genomfördes en nazistdemonstration i Härnösand, något som enligt NMR:s hemsida var en minnesmanifestation för den mördade 19-åringen. Nu uttalar sig 19-åringens pappa och tar avstånd från manifestationen.

– Vi har inte med det där att göra, det strider mot det jag står för, säger han.

Under lördagen genomförde NMR, Nordiska Motståndsrörelsen, en manifestation i Härnösand – trots att de saknade tillstånd från polisen.

Nu uttalar sig den mördade 19-åringens pappa och tar avstånd från manifestationen.

– Det strider mot det jag står för. Vi har inte med det där att göra, säger han.

”Skiter i” var mördaren kommer ifrån

Att NMR försöker göra mordet på hans son till en rasfråga får stå för dem, menar han.

– Jag vill att mördaren ska straffas men var han kommer ifrån skiter jag i och hans hudfärg har inte med saken att göra, säger pappan.

Han vittnar om en mycket jobbig tid sedan händelsen för en dryg vecka sedan där han inte orkat bry sig om den turbulens som uppstått efter mordet. Sociala medier har översvämmats av reaktioner och kommentarer.

– Jag sörjer min son, säger han.

”Sonen var inte nazist”

Pappan poängterar också att sonen inte heller sympatiserade med NMR.

– Min son hade inte med det där att göra. Sen kan han ha haft kompisar som gör det, det är en stor skola, konstaterar han men hävdar bestämt att sonen inte var nazist.

– Han hade rakad skalle, precis som jag, förklarar han och menar att det gjorde att sonen vid ett tillfälle beskylldes för att sprida nazistisk propaganda.  

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App Store
Ladda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.