Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Här berättar Eric Bagger Örnsköldsvik utredare vid Örnsköldsviks kommun hur de resonerar kring p-platser för mopedbilar. Foto: SVT / Marcus Lindström

Kommuner ser olika på mopedbilsparkering – så fungerar det i din kommun

Uppdaterad
Publicerad

Antalet mopedbilar och a-traktorer har ökat explosionsartat i de senaste åren – men att parkera dem vid skolan är långt ifrån självklart.

I Västernorrland råder det delade meningar bland kommunerna.

– Vi får ibland klagomål av typen ”ni måste bli mer moderna”, säger Eric Bagger, utredare vid Örnsköldsviks kommun.

I Örnsköldsvik finns få parkeringar för mopedbilar och a-traktorer vid kommunens skolor, och på omgivande gator råder det inte sällan parkeringsförbud. Enligt Eric Bagger på Örnsköldsviks kommun behövs i regel skolområdena till annat än just bilparkering för elever.

– Det kan vi inte prioritera, sett till alla de behov som skolan har, säger han.

Flera skolor och kommuner i länet resonerar som Örnsköldsvik – men det finns också undantag. I Ånge välkomnas a-traktorer och mopedbilar till skolan.

Därför erbjuds i regel elever inte parkering vid skolan i Ö-vik – hör Eric Bagger berätta mer i spelaren ovan. Klippet är textat och kan ses utan ljud.

SVT Nyheter Västernorrland skickade tidigare i vår ut en enkät till länets kommuner. Nedan är ett urval av de inkomna svaren, gällande kommunala skolor.

Kramfors

Gymnasieskolan har inga parkeringsplatser till eleverna, däremot finns kommunala gratisparkeringar i anknytning till skolan. Detsamma gäller för högstadiet.

Härnösand

Ett fåtal gratisplatser finns på minst en högstadieskola (Wendela Hellmanskolan), de som inte får plats kan parkera både gratis och avgiftsbelagt lite längre bort. På gymnasiet finns en gratisparkering.

Timrå

Det finns i regel inga parkeringsplatser på skolornas område, men däremot finns avgiftsfria allmänna parkeringar i närheten av flera skolor. Ala och gymnasieskolan har avgiftfria parkeringar för elever.

Sollefteå

Avgiftsfri parkering på gymnasiet. I regel ingen parkering vid grundskolor.

Örnsköldsvik

I regel finns inga elevparkeringar vid grundskolorna, däremot kan det vara gratis att parkera längs småvägar vid vissa av skolorna. Betalparkering finns vid gymnasieskolor.

Sundsvall

Uppger att det ser olika ut vid olika skolor, men ska se över frågan för att få ”enhetlighet i regelverket”.

Ånge

Minervaskolan har valt att upprätta en elevparkering, och skulle gärna vilja ha den större om det gick.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer