Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
SVT kunde, med hjälp av samma typ av servetter som polisen använder, hitta knark på krogtoaletterna i Sundsvall. Vad tänker du om utvecklingen? Foto: Arkivbild/SVT

Partyknarkandet i Västernorrland: Vilka tankar och åsikter har du?

Uppdaterad
Publicerad

Den senaste tidens våldsdåd i Stockholmsområdet har kunnat kopplas till narkotikamarknaden i Sundsvall. I tisdags kunde SVT, med hjälp av samma typ av servetter som polisen använder, hitta knark på krogtoaletterna i Sundsvall. Vad tänker du om utvecklingen? Läs vad publiken skrev i chatten som pågick under fredagen.

Vad tycker du om partyknarkandet i Västernorrland?

Överblick

Egin • Beroendeframkallande knark. Nej tack. Stoppa knarket och rädda samhället.
Förstör inte fler människor med knatkliberalism och vi vill kunna vara ute utan risk för skjutningar eller påtända galningar. Ska alla andra skötsamma ha "utegångsförbud "? Missbrukare är egoister och de kliver över lik.

Egin • Minska efterfrågan på knark! Det räcker nu. Varför ska alla uppleva otrygghet och dessutom betala för fler förstörda människor. Det har tramsats för länge med knarkliberala, nu har kvittot kommit när förskrivning ökade dog fler, se i usa och karteller kommer dit man legaliserar med extremt våld. Så stoppa knarket och rädda samhället. Vi behöver stabila människor som kan jobba och ta hand om familjen inte vrak som knarkar bort livet. Man skulle aldrig tillåta en karusell med så hög risk för olycka som det är att bli fast på knark. Det göder skjutningar , unga misslyckas. Finns det vuxna kvar att ta beslut så gör nåt åt detta

Kerstin • Hej ,eftersom det är förbjudet att använda Narkotika,tycker jag att det är väl bara för Polisen att ta och testa folk som är på Krogarna.Det är ju ett Brott mot lagen,att inte göra det,tänk så mycket elände det för med sig.Kostsamt för vårat samhälle och otroligt dåligt för alla.

Bernt Andersson • Ju dyrare sprit, ju billigare knark. Tänker på systembolagets film om köp inte ut, och sentensen "det kan inte bli värre än så här". Om barnet då svarar, då fixar jag en joint på stan, vad gör föräldern då.

Problemet är att först har alkohol varit skambelagt, för att nu öppnat upp till allmängods istället för att använda vin som lite bonus vid fredagsmiddagen, (kanske från 16 år) kör systembolaget diverse skrämmande inslag om missbruk och sen klagas det över drogmissbruk. Vem skapade det, naturligtvis, samma de som tror sig kontrollera.

Med hot och straff skapar du inget, annat än värre.

Medelklass • Det är ganska typiskt att partyknarkande mellan och överklass klagar på buset, skjutningarna och våldet. De vill också gärna skylla problemen på invandrarna. Men utan medel- och höginkomsttagarna som köper knarket så skulle det inte finnas någon marknad för detta.

Margith • Börja med visitation vid entre'n.
Det visiteras ju efter alkohol vid större derbyn, varför inte efter kokain då på krogar?

Håkan Jonsson • Hur jävla svårt ska det vara visitation på krogen har ni ingen fantasi polisen verkar bara vilja vara med på tv, vågar väl inte få ordning på detta land samma månadslön om man sitter på en stol

M • På tal om mediciner: vad gör man om ens äldre grannar-fattigpensionärer-drygar ut sin usla pension med att sälja lite av sina mediciner till tonåringar som knackar på mitt i natten? Det är inte helt enkelt att komma åt. Narkotikahandeln innebär också klasskillnader: partyknarkarna på helgen som har råd att köpa knark medans fattigpensionären behöver sälja sina mediciner, för att övh. kunna överleva. Varför finns narkotikan? Kan det ha något att göra med den sjuka samhällssjälen, de djupa klyftorna, misären kontra kommersen. Tror man behöver tänka till lite varstans.

Martita • Att knarka mediciner som tramadol och oxycontine har blivit allt vanligare eftersom det inte upplevs som "vanligt knark", men vad görs åt detta? Aldrig läser man något om att läkemedelsföretagen åker dit, utan det handlar om enstaka läkare som prickas eller langare som köpt på sig tabletter utomlands. Det vettigaste är att börja i toppen, klämma åt tillverkarna även om de är mäktiga storföretag. Follow the money så hittar man dem, men polisen vågar väl inte. Bättre att jaga 15-åringar som ska pissa.

H • Tror inte långt dom flesta som går ifrån brukare till missbrukare behöver kunskap om konsekvensen av användningen, dom är som regel människor med en IQ över 100... Det är helt andra sakar som spelar in... Och om det inte var drogar, då var det alkohol, sex eller annat... Sätt in tidigt istället.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Knarkkriget i Sundsvall

Mer i ämnet