En patient IVO-anmäler en psykolog för en behandling som bland annat innefattade isbad. Foto: Robert Gustavsson/SVT

Patient anmäler psykolog för isbad under gruppbehandling: ”Var tvungen att åka dit”

Uppdaterad
Publicerad

En patient vid psykiatriska öppenvården i Sundsvall anmäler en gruppbehandling till Ivo. I anmälan beskrivs hur deltagarna tvingades följa med för vinterbad i en isvak.

– Det hade varit önskvärt att patienten hört av sig direkt till verksamheten så vi kunnat åtgärda det snabbt, säger Christina Mårtensson, områdesdirektör psykiatri Region Västernorrland.

Patienten skriver till Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, och klagar på flera delar i en behandling mot posttraumatiskt stressyndrom, PTSD, vid Sundsvalls sjukhus.

Det som sticker ut är en beskrivning av ett vinterbad som skulle ingå i terapin. Patienten beskriver att alla utom tre sa ifrån, eftersom de inte ville. Enligt anmälaren var alla emellertid tvungna att följa med ”...fast vi inte ville och måste doppa en hand i isvaken som psykologen slagit upp med en yxa”, står det i anmälan.

Dessutom fick en av deltagarna ta med en anhörig till badet, något som patienten menar bröt mot sekretessen.

Christina Mårtensson känner inte till anmälan, den har inte nått avdelningen ännu, men hon reagerar på det hon hör.

– Det är klart vi måste utreda det här, jag kommer genast att ta kontakt med verksamhetschefen för att gå vidare, säger hon.

De psykologer som hållit i behandlingen känner Christina Mårtensson som två ”erfarna och mycket professionella”, som hon uttrycker det.

– Men framförallt handlar det om att patienten upplevde det som obehagligt och obekvämt, det måste vi ta på största allvar, säger hon.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer