Foto: Fredrik Israelsson/SVT

Patient med covid-19 vårdas på sjukhus

Uppdaterad
Publicerad

En patient vårdas på Sundsvalls sjukhus med covid-19. Personen kan ha varit i kontakt med andra patienter. Nu pågår en smittspårning för att se om personen smittat någon annan.

– Det är möjligt att det går att hitta någon som varit exponerad och har symtom, säger smittskyddsläkaren Hans Boman.

Det är en person i övre medelåldern, som har varit utomlands, som vårdas för sjukdomen covid-19. Personen vårdades på Länssjukhuset med en annan diagnos innan det konstaterades att hen hade covid-19, detta skriver Region Västernorrland på sin webbplats.

Smittspårning pågår

– Vi följer självklart upp detta mycket noggrant nu. Patienten har vårdats enligt de riktlinjer som finns för covid-19 sedan personal fattade misstanke om smittan, men patienten har före det haft viss kontakt med vårdpersonal och varit i samma rum som andra patienter, säger Maria Tempé, biträdande smittskyddsläkare Region Västernorrland.

Coronaviruset i Västernorrland

Personen hade vårdats en kortare period innan misstanke om covid-19 uppstod. Provsvaret kom i går kväll och smittspårning pågår. Nu försöker man komma i kontakt med de personer patienten har varit i kontakt med, som exempelvis vårdpersonal, medpatienter och närstående, och tar prover vid behov.

Mår efter omständigheterna bra

Kan den här personen ha smittat andra?

– Det får smittspårningen utvisa, vi får se vad det leder till. Det är möjligt att det går att hitta någon som varit exponerad och har symtom. Det är det smittspårningen går ut på, säger smittskydssläkaren Hans Boman.

Personen, som just nu är isolerad, mår efter omständigheterna bra, enligt Hans Boman.

Se och hör smittskyddsläkaren Hans Boman i klippet ovan.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet