Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
– Det är självklart väldigt allvarligt att smittan spreds, säger Karin Dunberg Smeds verksamhetschef Region Västernorrland.

Patienter på Sundsvalls sjukhus smittades av covid-19 – fyra avled

Uppdaterad
Publicerad

En avdelning vid  Sundsvalls sjukhus drabbades av ett större utbrott av covid-19. Både sjukvårdspersonal och patienter smittades, fyra patienter avled.

– Vi har konstaterat att viruset kunde spridas på ett sätt som inte hade behövt ske och därför gör vi en anmälan till Ivo, säger chefläkare Fredrik Andersson.

Det var under våren 2021 som utbrottet inträffade. Totalt smittades 13 patienter och 11 anställda. Av dessa avled fyra patienter. Tre av dem bedöms ha smittats på sjukhuset, den fjärde kan ha haft smittan med sig.

– Det är självklart väldigt allvarligt att smittan spreds och mycket sorgligt att det fick sådana konsekvenser. För de anhöriga är det en tragedi, och även för oss som arbetar här är det mycket tungt. Det här är något vi drar lärdom av och vi sätter in åtgärder där vi ser att vi brustit, säger Karin Dunberg Smeds, verksamhetschef geriatrik, neurologi och rehabilitering.

Hur smittan kom in på sjukhuset har man inte lyckats utröna trots smittspårning.

Få enkelrum

Bristande hygien och få enkelrum på tros vara några av orsakerna bakom utbrottet. Utbrottet inträffade inte på en avdelning för covid-patienter.

Sjukhuset vidtog åtgärder efter händelser. Nu kommer Inspektionen för vård och omsorg, Ivo, att pröva om åtgärderna är tillräckliga, skriver Region Västernorrland på sin hemsida.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Coronaviruset i Västernorrland

Mer i ämnet