Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Karin Tadd har arbetat som kock på Graningebyn i fem år men nästa år är det slut. Då väntar pension och Graningebyn har påbörjat jakten på en ersättare. I videon berättar Karin om vad som krävs för att ta över stekspaden. Foto: Robert Nilsson

Personalbrist i flera av länets kök: ”Kunskapen i första hand”

Publicerad

Hotell- och restaurangbranschen har vaknat till liv efter en mycket ansträngande tid under pandemin. Flera kök står nu utan en eller flera händer och ett av dem finns i Sollefteå.

Graningebyns restaurang i Sollefteå serverar dagligen drygt 125 portioner och när en av restaurangens tre kockar går i pension nästa år behövs luckan i köket fyllas.

– Vi sätter kunskapen i första hand, men sen är det bra om man har en utbildning så man kan det här med specialkoster och hygien, säger Rose-Marie Eliasson, chef på Graningebyn.

Svår konjunktur

Hotell- och restaurangbranschen är en av branscherna som gått tyngst under pandemin.

I takt med att restriktionerna släppts har gästerna letat sig tillbaka och jobbannonserna börjat dyka upp på Arbetsförmedlingen.

I videon berättar den snart pensionerade Karin Tadd, kock Graningebyn, mer om vad som krävs för att ta över hennes roll i köket.

Arbetsförmedlingens platsbank vecka 45

Samtliga yrken Hotell- och restaurang

48 annonser 

90 jobb

Kockar och kallskänkor

15 annonser

19 jobb

Källa: Arbetsförmedlingen

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer