Personal på hemtjänsten fick ta fram papper och penna

Uppdaterad
Publicerad

Timrå kommun tycks vara den kommun som drabbades hårdast av den omfattande cyberattacken som slog till i fredags och det var framförallt kommunens hemtjänstpersonal som påverkades, där fick personalen ta fram penna och papper.

Sigrid Mobergh jobbar inom hemtjänsten i Timrå, efter fredagens cyberattack mot kommunen var det penna och papper som gällde för att dokumentera att arbetet blev gjort och att alla brukare fick de besök de skulle.

– Vi fick veta att vi inte fick starta datorerna och då kunde vi inte använda våra dataverktyg på fältet, speciella pennor som registrerar när vi besöker brukare och vad vi gör, berättar hon.

1000 besök om dagen

Personalen som gör omkring 1000 hembesök varje dag, fick ta fram papper och penna för att hålla reda på alla som skulle få hjälp. Lite tursamt hade hela helgens arbetsplan skrivits ut när angreppet kom på fredagseftermiddagen så arbetet fungerade trots attacken. Sigrid Mobergh tror inte att det fanns risk att någon skulle glömmas bort.

– Nej, det gjorde det inte eftersom planerna redan var utskrivna, säger hon men håller med om att det finns risker.

– Man ser att det är sårbart, konstaterar hon.

Situationen under kontroll

Timrås kommunchef Andreaz Strömgren berättar att man nu har situationen under kontroll och inga fler attacker har förekommit men de 70-talet drabbade datorer som finns hos kommunen är i nuläget oanvändbara.

– Vi måste tömma de datorerna och återställa programvaran, förklarar han.

Inte uppdaterade

Exakt hur attacken gått till vet man inte och någon förklaring till att en liten kommun som Timrå attackerades finns inte i dagsläget.

– Det kan ha kommit via ett mail, säger Andreaz Strömgren som också konstaterar att kommunens datorer inte var helt uppdaterade vilket underlättade för viruset att sprida sig. 

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Dataviruset WannaCry

Mer i ämnet