Det var den 4 juni som tillsynsbesöket gjordes. Då upptäcktes att kylvaror förvarades i kylskåp och kylrännor, där det uppmättes temperaturer på mellan +15 grader och +19 grader. Där förvarades såväl grönsaker som räkor och tonfisk.
Risk för att gifter bildas
Kylvaror anges oftast en förvaringstemperatur vid max +8° C, men för känsliga livsmedel (ex. räkor, tonfisk) brukar +4° C vara den rekommenderade högsta förvaringstemperaturen. Enligt Miljö- och hälsoenheten garanteras att ingen tillväxt av mikroorganismer eller giftbildning sker vid dessa temperaturer.
Eftersom pizzerian förvarade sina kylvaror i alldeles för varma kylar, går det inte att garantera att livsmedlen är säkra och osäkra livsmedel får inte släppas ut på marknaden.
Osäkra livsmedel
Samhällsbyggnadsnämnden i Örnsköldsviks kommun förelägger pizzeriägaren att förvara livsmedel vid temperaturer som säkerställer att gifter inte kan bildas och införa rutiner för temperaturkontroller i kylar och frysar.
En uppföljande kontroll kommer att ske den 12 juni.