Frida Karlsson Foto: Bildbyrån

Planen gav Frida Karlsson JVM-guldet

Uppdaterad
Publicerad

Hon lurade i faggorna under den klassiska delen. Sedan satte Frida Karlsson in nådastöten vid skidbytet.

Guldet tog hon med god marginal.

– Man måste våga för att vinna, säger hon till SVT Västernorrland.

Planen inför skiathlonloppet i junior-VM i schweiziska Goms föll minst sagt väl ut. Frida Karlsson tänkte spara så mycket krafter som möjligt under den klassiska delen.

– Jag låg med i rygg och försökte åka så energisnålt som möjligt.

Sedan kom skidbytet till skejt. Då satte hon av, och ingen pallade att följa.

– Jag kände att man inte kan slösa bort en pigg kropp. Så då gick jag upp och drog och tänkte att man måste våga för att vinna och då körde jag och fick en ganska stor lucka, säger Frida Karlsson på telefon till SVT Västernorrland.

Och luckan bara växte...

– Jag fick positiva tider hela tiden att jag drog ifrån och då var det bara att åka på inspirationen och jaga guldet.

”Då kom glädjetårarna”

Segermarginalen skrevs till slut 35,5 sekunder före norskan Lone Johansen, Norge, och amerikanskan Hailey Swirbul tog bronset.

Hur var det att komma på upploppet ohotat?

– Det var en sån skön känsla. Jag tror inte att jag fattade det just då men sedan vid målgång efter några minuter då kom glädjetårarna, säger hon.

Hur värderar du segern?

– Det är det bästa jag har gjort hittills i min karriär. Det är väldigt skönt att känna att man gör mycket rätt om det går så här bra.

Ett brons, en sjundeplats och nu guld. Det är näppeligen någon överdrift att säga att Frida Karlsson haft ett utmärkt JVM hittills.

– Jag tog brons i sprinten det hade jag inte trott. Jag ser mig som en bättre distansåkare än sprint. Så redan då visste jag att formen var god. Sedan på klassiska fem kilometer var jag lite stressad i åkningen och fick inte ut vad jag vet att jag kan. Det gjorde mig väldigt revanschsugen och i dag fick jag visa vad jag kunde och det kändes väldigt bra.

”Goda möjligheter att ta en ny medalj”

Nu väntar stafetten härnäst, mästerskapets sista tävling. Men det är ett sjukdomssargat svenskt lag.

– Vi har lite sjukdomsbekymmer, de var bara tre som kom till start i dag, men vi håller hoppet uppe om att de ska bli friska och att vi kan ställa upp med ett friskt lag och då tror jag att vi har goda möjligheter att ta en ny medalj.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.