Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Alexandra Bergström, är polisens förundersökningsledare av dödsolyckan i Söråker. Foto: SVTVisa alla (2)
Visa alla (2)

Polisen förklarar varför man misstänker brott efter skoterolyckan i Söråker

Uppdaterad
Publicerad

Föraren av skotern är ännu inte hörd, men polisen bekräftar att skotern tagit sig över plankorsningen och att kälken träffats av tåget. Ingenting tyder på att skoterekipaget fastnat på spåret.  

– Vi har ingenting som tyder på att man fastnat på spåret. Det vi utgår från just nu är att man passerat när det här händer, säger Alexandra Bergström förundersökningsledare hos polisen.

Polisen meddelade igår att det finns misstankar om vållande till annans död och vårdslöshet i trafik. Bland annat handlar det om vad föraren gjort och inte gjort vid den obevakade järnvägskorsningen.

Hör mer om det i klippet.

Hoppas få exakt klarhet

Föraren av skotern är ännu inte hörd.  Så hela händelseförloppet och orsakerna till det är inte klarlagt än.

–  Vi har inte hört alla inblandade än men jag hoppas att vi ska få mer klarhet i exakt vad det var som orsakade den här olyckan, säger Alexandra Bergström.

Inget förbud enligt polisen

Vid den enskilda vägen som leder till korsningen finns förbudsskylten ”Förbud mot trafik med fordon”. Men polisen ser inte att skoterföraren brutit mot några regler på grund av det.

– Det är tillåtet att passera med skoter över den här plankorsningen. Enligt våra undersökningar så har vi inte uppfattat några sådana skyltar, så än så länge anser vi att det är ok.

Vilken betydelse har skyltarna?

Samtidig finns det förbudsskyltar i båda ändar av den väg som leder över järnvägen. Frågan är vilken betydelse de skyltarna har för polisens bedömning?

– Svårt att säga just nu var skotern kommit från. Den kan ha svängt in på vägen efter skyltningen, menar Alexandra Bergström.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Skoterolycka i Söråker

Mer i ämnet