Foto: Pontus Lundahl/TT

Polisen tog vapen av nazist

Publicerad

En man i 70-årsåldern från Kramfors, medlem i den nazistiska organisationen NMR, fick sina vapen omhändertagna. Trots överklagande får han inte tillbaka dem.

Polismyndigheten beslagtog mannens vapen eftersom man, mot bakgrund av vad som framkommit om den organisation som han tillhör, menade att det fanns ”beaktansvärda risker för missbruk av hans vapen”.

Ville sälja vapnen

Mannen överklagade det hela till Förvaltningsrätten, han menade bland annat att han inte var aktiv i organisationen och ändå hade tänkt sälja vapnen. Men att han ville ”göra det som en fri, icke anklagad, person”.

Polisen yrkade i rätten på avslag av mannens överklagande och påpekade samtidigt att det inte finns något hinder för mannen att sälja vapnen trots att de är omhändertagna.

Vapentillstånd ska utredas

Rätten valde att gå på polisens linje och vapnen ska därför även i fortsättningen vara omhändertagna. Nu väntar utredning om mannens vapentillstånd ska återkallas.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer