Åklagaren var nöjd med tingsrättens dom Foto: svt

Härnösandsmordet: Polisens ledningscentral anmäls till JO

Uppdaterad
Publicerad

Larmhaveriet i samband med det uppmärksammade Härnösandsmordet i våras har anmälts till Justitieombudsmannen. En privatperson i Gävle anser att polisen kan anses som medskyldig till mordet och våldtäkten.

Bakgrunden är det så kallade Härnösandsmordet och där det visat sig att den unga kvinna som utsattes för dubbla våldtäkter ringde och larmade polisen om en knivbeväpnad man som hotade att döda henne och hennes vän.

”Hade inte hänt”

När polisen anländer till lägenheten först en och en halv timme senare är den unga kvinnan utsatt för en pågående våldtäkt samtidigt som hennes vän precis huggits ned med kniv.

I sin anmälan till JO vill Gävlebon ha utrett varför polisen dröjde med att skicka en patrull. Varken knivmordet eller våldtäkten hade sannolikt inträffat om de tagit larmet på allvar menar han.

Inte trovärdig

I stället dröjde polisen. Varför, undrar anmälaren och menar att polisen i stället för att stoppa pågående brottslighet i lägenheten genom dröjsmålet medverkat till att en ung man knivdödades och att en ung kvinna utsattes för våldtäkt. Han begär att JO ska utreda polisens agerande och varför den unga kvinnan inte ansågs trovärdig när hon ringde och larmade.

Ringer på nytt

Det har i efterhand framkommit att larmoperatören vid polisens regionledningscentral inte bedömde den unga kvinnans larm som ”så väldigt troligt”.  När hon senare ringer på nytt skickas en patrull men då är det försent.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Larmhaveriet

Mer i ämnet