Foto: Patric Sellén/SVT

Nya uppgifter om mordet i Korsta: En person anhållen

Uppdaterad
Publicerad

En person har anhållits som skäligen misstänkt för mordet i bostadsområdet Korsta i Sundsvall på måndagskvällen. Det bekräftade kammaråklagare Lo Jonsson som leder förundersökningen vid en presskonferens på tisdagseftermiddagen.

Det är en man som gripits men åklagaren vill inte kommentera personens ålder.

Den avlidne och den anhållne är båda kända av polisen sedan tidigare, uppger Josefin Perming-Tengqvist som leder polisarbetet kring mordet – hör henne om mordutredningen i klippet här ovan.

Offret, en man i 35-årsåldern, sköts till döds. Det skedde mitt i ett bostadsområde på tisdagskvällen och enligt åklagaren är det nu klarlagt att det skedde utomhus.

Dödsskjutning i Korsta

Den gripne mannen är alltså anhållen som skäligen misstänkt för mordet, vilken är den lägre misstankegraden.

Söker motivbild

Hypotesen är också att det kan röra sig om en uppgörelse i kriminella kretsar, men Lo Jonsson är något försiktig i sina uttalanden. Både offer och den anhållne är är hemmahörande i Västernorrland, men mer vill åklagaren inte säga.

– Vi söker en motivbild och det faktum att båda dessa är kända av oss sedan tidigare kan ha betydelse, säger hon.

Ett stenkast från brottsplatsen ligger en förskola. Polisen har haft personal på plats under dagen för att knacka dörr och prata med vittnen, men också för att lugna de boende. Den lokala områdespolisen har också besökt förskolan och pratat med barnen.

Budskapet till såväl barn som omkringboende är att ingen behöver vara rädd.

Polisen: ”Hänsynslöst”

Under tisdagen knackade polisen också dörr i Korsta där lägenhetshusen ligger tätt strax intill Ortvikens pappersbruk. Dörrknackningen har gett en del nya uppgifter, men polisen har också blivit kontaktade av människor som spontant hört av sig med tips.

– Det är oerhört hänsynslöst på flera plan det som skett men vår bedömning är att det inte finns anledning till oro, men vi är tacksamma för de ytterligare tips och iakttagelser som vi kan få från boende i området, säger Josefin Perming-Tengqvist.

Många tips och förhör

Ett stort förhör har hållits, uppger åklagaren Lo Jonsson. Det har också kommit in ett stort antal tips från allmänheten som värderas var för sig.

Finns fler misstänkta?

– Vill jag inte kommentera av hänsyn till utredningen, säger Lo Jonsson.

Såväl polis som åklagare är försiktiga med att lämna ut några detaljer. SVT såväl som övriga media har ställt frågor om vapnet och på vilket sätt offer och misstänkt gärningsman varit kända sedan tidigare, men polisen vill  inte kommentera saken av hänsyn till förundersökningen.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Dödsskjutning i Korsta

Mer i ämnet