Foto: SVT montage

Efter kritiken – nu ska chefsavtalen utredas

Uppdaterad
Publicerad

Med anledning av den senaste tidens avslöjanden om guldkantade avtal för anställda inom landstinget Västernorrland vill nu regionrådet Erik Lövgren (S) att revisorerna granskar regelverket.

På kort tid har många frågor ställts om förre personalchefen Lena Thelins avtal där hon fortsatt att få lön utan att arbeta och även fått betald utbildning.

I måndags kunde också SVT Västernorrland berätta att den tidigare hälso- och sjukvårdsdirektören Margareta Berglund Rödén och hennes tidigare chef, förre landstingsdirektören, Anders L Johansson på senare tid haft uppdrag i samma konsultbolag. Detta trots att Berglund Rödén varit anställd av landstinget.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Politiker vill ha svar

Företrädare för den politiska landstingsledningen skriver nu i ett pressmeddelande att de senaste händelserna visar på brister när det gäller information. Ledningen vill t ex ha svar på hur dyra utbetalningar kan göras utanför de vanliga systemen.

Vill ha granskning

Erik Lövgren (S) vill nu att Regionfullmäktiges Revision ges i uppdrag att granska om landstinget har tillräckliga rutiner, regelverk och intern kontroll inom personalområdet. Regler och rutiner kring tecknande av avtal inom samma område ska också granskas.

Klockan 15:00 kommer den politiska landstingsledningen att hålla en presskonferens om revisionskravet.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Krisen i Landstinget Västernorrland

Mer i ämnet