Som en fortsättning på E4-projektet och tillkomsten av Sundsvallsbron vill kommunen att staden ska närma sig vattnet och luftföroreningarna från bilavgaser ska minska, den gamla E4:an, eller väg 562 som den numera heter, ska gå från att vara genomfartsled till att bli stadsgata.
Fyra filer ska bli två och en hastighetsbegränsning på 40 kilometer i timmen på den aktuella sträckan finns också med som en del i visionen. Men planerna har väckt reaktioner, Motormännen i Sundsvall säger sig ha samlat in fem tusen namnunderskrifter i protest mot avsmalningen.
– Idag har vi köer både på morgonen och eftermiddagen och vi är ganska övertygade om att om man tar bort två körfält så kommer köerna att växa och med det också utsläppen, säger Claes-Håkan Sjölund, Motormännen.
22 000 fordon
Enligt kommunen ska den avsmalnade vägen klara av 22 tusen fordon per dygn vilket är jämförbart med den mängd fordon som passerar idag. Samtidigt har opinionen blandat sig i frågan som blivit något av en politisk strid.
– Jag tycker att det är mycket dåligt att vi tar fram ett principutformningsförslag utan att fråga medborgarna vad de tycker i frågan och det ser vi resultatet av nu. Det rasar en storm bland medborgarna, säger Gunilla Molin (M), gruppledare i stadsbyggnadsnämnden.
– Det är otroligt bra att människorna engagerar sig och att man gör det i ett tidigt skede men det här är ett så tidigt skede att det inte finns så jättemycket att visa upp eller ha samråd kring än. Det här är också en fråga som kommunen inte äger, det är fortfarande trafikverket som är väghållare. Så det sista strecket i den här bilden har vi inte sett än, menar Anders Hedenius (S), ordförande i stadsbyggnadsnämnden.
Mot folkviljan
Samtidigt menar Gunilla Molin (M) att planerna för gamla E4:an går stick i stäv mot folkviljan:
– Ja, absolut! Det rasar in insändare i tidningarna. Det är ett ramaskri när man pratar med männsikor på stan om den här frågan. De säger: rör inte vår E4, rör inte våra filer, säger Gunilla Molin.
Men vid övergångsstället vid Casino Cosmopol är meningarna om avsmalningsplanerna delade.
– Så länge bron fungerar tycker jag att avsmalningen är bra men om man stänger av bron så kommer det att stocka igen och det tycker jag inte om, säger Mattias Ekhem.
– Jag går oftast till jobbet och kör inte bil själv men det känns inte helt genomtänkt, tycker Johan Gilliusson.
Trafikverket har bollen
Nu ska Trafikverket ta ställning till kommunens önskemål.
– De ska upprätta en trafikplan och den ska beslutas. Sannolikt kommer planen att följa kommunens vilja, vi hoppas i alla fall på att man i alla fall kan följa huvudprincipen i kommunens tänk, säger Anders Hedenius (S).