Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video
Romina Pourmokhtari vill hitta den svenska modellen för ersättning till kommuner som tillåter vindkraft. Foto: Extern

Pourmokhtari om vindkraftersättning: ”Vi har inte hittat den svenska modellen”

Uppdaterad
Publicerad

Nu kommenterar klimat- och miljöministern Romina Pourmokhtari kritiken mot den hittills uteblivna återbäringen till kommuner som tillåter vindkraft.

– Vi arbetar med frågan, säger Pourmokhtari som vill hitta den svenska modellen för ersättning.

Romina Pourmokhtari kommenterar kritiken från kommunerna och vindkraftbranschen gällande de uteblivna beskeden om återbäring till de kommuner som tillåter vindkraft och det faktum att det tagit tid med att det handlar om en fin balansgång.

– Jag delar frustrationen men förslagen bör vara juridiskt och ekonomiskt utformade så att kommuner och lokalinnevånare tjänar på det och att vindkraftbolagen vill bygga.

Det är nu ett år sedan utredningen ”Värdet av vinden” lades fram utan förslag på incitament för kommunerna att tillåta vindkraft. Frågan är varför det tar sån tid?

– Jag kan försäkra att regeringen arbetar för fullt med den här frågan och vi vill se till att kommunerna har ett incitament för att säga ja till landbaserad vindkraft, säger Romina Pourmokhtari (L).

I videon svarar Romina Pourmokhtari på tre frågor om ersättning till kommuner som tillåter vindkraft.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.