HBTQ-profilen och Ånge-sonen Ola Lindström talade. Foto: Marie ”Marre” GustafssonVisa alla (7)
Visa alla (7)

Pridepremiär i Ånge

Uppdaterad
Publicerad

För första gången någonsin arrangerades en pridefestival i glesbygdskommunen.

Det är RFSL Sundsvall som står bakom festivalen.

Partier på plats

Flera partier fanns representerade, Feministiskt initiativ var det mest synliga. Elin Nilsson från Moderata ungdomspartiet Västernorrland var en av talarna, även kommunalrådet Sten-Ove Danielsson (S) delade med sig av sina tankar.

Hårt HBTQ-klimat

HBTQ-profilen Ola Lindström var ett av dragplåstren, Ånge-sonen pratade om mobbning och svårigheterna att som avvikande växa upp i en glesbygdskommun som Ånge. Hans lösning var att flytta därifrån, det gjorde även initiativtagaren till festivalen, Maria ”Marre” Gustafsson.

– Det är väldigt svårt att vara homosexuell i Ånge, många möts av fördomar och homofobi. Jag vet ett par som flyttade in för några år sedan, det hann inte gå en vecka förrän hatbreven dök ner i brevlådan, attityden i Ånge är att en man ska leva med en kvinna och inte på något annat sätt, säger hon.

”Äckliga människor”

Kevin Wallin är 22 år och bosatt i Ånge, han håller i en graffiti-workshop som han kallar Måla med regnbågar.

– Jag har en liten grupp kompisar som är positivt inställda till HBTQ-frågor men de flesta här är anti-HBTQ.

Hur är dom anti?

Dom är homofobiska rakt av, de säger att de är äckliga människor och att de borde avrättas, att de är dåliga människor som är skadade mentalt.

Är det unga personer som säger det här?

–Många unga säger såhär men det kommer ju från deras föräldrar.

Hot och vandalisering

Både Kevin och Marre har fått se sina skyltar och posters vandaliserade inför pridefestivalen.

–Vi har fått affisherna nerrivna men också överklistrade med lappar som uppmanar till bojkott av festivalen, vi har även fått kränkande meddelanden via sociala medier med hänvisningar till Uganda där homosexuella förföljs och mördas, säger Maria Marre Gustafsson, initiativtagare till festivalen.

Kommer ni att arrangera pridefestival i Ånge igen?

–Ja på något sätt tror jag att hoten och vandaliseringen har gjort oss starkare, vi har fått ett jävlar anamma. Vi måste göra det här för att hoten ska försvinna, det här är bara början.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Pridefestivalen

Mer i ämnet