Prisas för miljöarbete

Uppdaterad
Publicerad

Daniel Persson som drivit ett fiskevårdsprojekt i Smedsbäcken får nu pris från kommunen

Fiskevårdsprojektet har tidigare uppmärksammats av SVT Västernorrland och går ut på att skapa bättre lekmöjligheter för havsöringar från Ljungan.

Den lilla ån var igenslammad och full av bråte. Fisken hade problem både att att ta sig fram och att hitta lämpliga lekbottnar. Men det här ändrade Daniel Persson och hans kompisar på.

Projektet har rivit fördämningar som stoppat upp flödet och dämt upp bäcken, samt städat bort ett 30-tal bildäck. Med hjälp av grävning och nytt material i form av grus och sten har de skapat lekområden och uppväxtområden för havsöring. Samtliga lekbottnar har fått utökade uppväxtmiljöer i form av block, djuphöljor, grundområden och död ved har placerats ut.

Och fisken trivs, på den nyrenoverade sträckan, där det tidigare låg en trumma under gamla E4:an, vimlar det av öringungar.

Miljönämnden i Sundsvall vill nu uppmärksamma Daniel Perssons arbete genom att tilldela honom årets miljöstipendium på 15 000 kronor.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.