Socialnämnden ber om mer pengar

Uppdaterad
Publicerad

Under onsdagens möte i socialnämnden presenterades delårsrapporten för 2014. Prognosen visar ett underskott på 115 miljoner kronor.

Socialnämnden i Sundsvall har fortsatta ekonomiska problem. I maj pekade prognosen mot att budgeten kommer att överskridas med 90 miljoner, i stället för de 80 som man tidigare aviserat. Och detta trots ett tillskott från fullmäktige på 25 miljoner kronor.

Nu visar den nyaste delårsrapporten att underskottet ökar med ytterligare 25 miljoner kronor, trots fullmäktiges tillskott på lika mycket, och landar alltså på -115 miljoner.

Socialbråk i Sundsvall

Socialnämndens ansvar är att bedriva verksamheten i enlighet med de ramar och riktlinjer som kommunfullmäktige beslutar om. Om detta inte är möjligt ska nämnden informera fullmäktige om väntade avvikelser och vilka åtgärder som vidtas för att komma tillrätta med avvikelserna.

Som sista utväg bör nämnden begära tilläggsanslag för att täcka ett väntat underskott, vilket var precis vad nämnden yrkade bifall på under onsdagens möte.

– Ökade verksamhetsvolymer ger ökade kostnader, säger Mats-Johan Adner, socialnämndens ordförande.

SVT Mitnytt: Och vad beror de ökade verksamhetsvolymerna på?

– Vi har många fler hemtjänsttimmar till exempel ute hos våra kunder, det är en sak. Och mycket ökade kostnader för HVB-hem, omhändertaganden och sådant, säger Mats-Johan Adner.

SVT Mittnytt: Det diskuterades ju här innan att man kunde ha bett om de här pengarna tidigare. Varför gör man det nu först?

– Därför att det är nu först vi är säkra på att vi inte kommer nå målet och att 115 miljoner är där vi kommer att landa, säger Mats-Johan Adner.

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer om hur vi arbetar.

Socialbråk i Sundsvall

Mer i ämnet