Foto: Owe Sahlberg

Branden i Norrmossaflon släckt

Uppdaterad
Publicerad

På onsdagsmorgonen kunde räddningstjänsten lämna över bevakningen av brandplatsen Norrmossaflon i Helgum till skogsägaren SCA.
Därmed har räddningstjänsterna ingen pågående insats i länet och kan bistå grannlänen med hjälp.

Thomas Åslin, inre befäl vid räddningstjänsten i Medelpad, berättar under onsdagsmorgonen att den senaste tidens prövningar med framför allt många och stora skogsbränder runtom i Västernorrland är över, för tillfället i alla fall.

– Vi ligger faktiskt otroligt bra till och har ingen pågående insats i länet just nu. I morse lämnade vi över bevakningen av Norrmossaflon till markägaren SCA, säger han.

Många bränder efter åska

Branden på Norrmossaflon startade den 7 juli och såväl hemvärn som helikoptrar sattes in i bekämpningen. Många andra skogsbränder härjade också under veckan som följde, inte minst efter att åskan drog in under fredagen.

Och som det inte vore nog med bränder har räddningstjänsten behövts i andra sammanhang, till exempel i måndags då en svår trafikolycka i Ånge krävde tre liv, samtidigt som en kvinna drunknade i Härnösand.

Skickar sju man

Räddningstjänsterna i Medelpad och Höga Kusten-Ådalen sattes i stabsläge med gemensam ledning i Sundsvall  i fredags och enligt Åslin fortsätter man så i alla fall till torsdag kväll. Fokus ligger nu på återhämtning och framför allt de svåra bränderna i grannlänen.

– Vi har redan skickat två befäl till Ragunda och i kväll kommer vi skicka fem man till dit för en kraftsamling i natt då det är lite svalare och fuktigare, säger Åslin. 

– Vår organisation mår bra och vi klarar av att avvara en del resurser men samtidigt är det en avvägning för det kan ju snabbt hända något.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer