Javascript är avstängt

Javascript måste vara påslaget för att kunna spela video

Webbläsaren stöds inte

SVT stödjer inte uppspelning i din webbläsare. Vi rekommenderar därför att du byter till en annan webbläsare.
Räddningstjänsten sammanfattar Ångebranden Foto: SVT / Anders Olsson

Räddningstjänsten lämnar brandplatsen – se drönarbilderna

Uppdaterad
Publicerad

Räddningstjänsten har under natten fortsatt bevaka den omfattande branden i Ånge, och under lördagen lämnades ansvaret över till fastighetsägaren.

Till veckan väntar så väl skade- som brottsutredningar kring det inträffade.

– Vi har avslutat räddningstjänst här, säger Johan Keijser, insatsledare.

Räddningstjänsten har under natten mot lördag bevakat den brandhärjade fastigheten i Ånge med uppemot fyra i personalen. Under lördagen lämnades bevakningsansvaret över till fastighetsägaren.

– Om det inte händer något oväntat eller speciellt så kommer de lämna snart, sa inre befäl Mats Renning under lördagsmorgonen.

Polisens undersökning dröjer

Polisen rubricerar branden som allmänfarlig vårdslöshet, och kommer att inleda en undersökning av byggnaden i början av nästa vecka, med hjälp av kriminaltekniker.

Brandområdet behöver svalna innan arbete på platsen kan påbörjas, och under lördagsmorgonen hade ännu inte en förundersökningsledare utsetts. Polisen har emellertid ”inga indikationer” på att branden ska vara anlagd, enligt Marcus Ceder vid Ångepolisen. Under helgen har vissa förhör hållits.

Byggnadens skick ska utredas

Totalt 36 lägenheter kom att påverkas av branden. 18 i den eldhärjade byggnaden, och 18 i den bredvidliggande, vars värmesystem styrs från byggnaden som brunnit. Boende i den sistnämnda byggnaden kunde återvända under sen fredagskväll.

Under helgen har vissa av de boende i det branddrabbade huset åter tagit sig till sina lägenheter, ledsagade av räddningstjänsten, för att hämta viktiga lösa föremål.

HSB, som förvaltar fastigheten, hade under lördagen inga uppgifter om hur mycket av byggnaden som förstörts i branden, eller när en eventuell återinflyttning kan ske. Organisationen kommer utreda frågan närmare i nästa vecka.

– På måndag ska vår affärschef gå igenom skadorna med en person från försäkringsbolaget. Då får vi se vad nästa steg blir. De två översta våningarna och vindsvåningen är totalförstörda, men mer än så kan vi inte säga just nu, säger Anna-Karin Widehammar, kommunikationsstrateg, HSB Södra Norrland.

Lokal. Lättanvänd. Opartisk. Ladda ner appen nu!

Hämta SVT Nyheter i App StoreLadda ned SVT Nyheter på Google Play

Så arbetar vi

SVT:s nyheter ska stå för saklighet och opartiskhet. Det vi publicerar ska vara sant och relevant. Vid akuta nyhetslägen kan det vara svårt att få alla fakta bekräftade, då ska vi berätta vad vi vet – och inte vet. Läs mer

Storbrand i Ånge

Mer i ämnet